Skip to main content

Het blad is van de bomen gevallen, dus de winter is aangebroken. Tijd om je huis klaar te maken voor de kou. Hieronder geven we je vier tips over hoe jij jouw woning winterklaar kunt maken, inclusief enkele besparingstips vanwege hoge prijzen voor gas en elektra.

 

1. Lekkages

Om lekkages te voorkomen, is het van belang om gedurende deze tijd van het jaar de goten schoon te houden. Een teveel aan bladeren en vuil in de goten kan voorkomen dat water correct via de regenpijpen afgevoerd wordt. Hierdoor kan water een andere weg naar beneden zoeken, wat lekkages kan veroorzaken. Ook kan regenwater dat in de goot staat en bevriest leiden tot scheuren in de dakgoten. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is het belangrijk om alert te blijven op lekkages. Als je ergens schade door water opmerkt, bijvoorbeeld aan het dak of de muren, ga dan direct op zoek naar de oorzaak. Het is vaak handig of zelfs noodzakelijk om professionals in te schakelen die de problemen kunnen verhelpen. Door er op tijd bij te zijn, kun je erger voorkomen.

 

2. Centrale verwarming

Veel woningen worden verwarmd met een cv-ketel. Het is belangrijk de ketel minstens eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt te geven. Een goed onderhouden ketel verwarmt efficiënter en is dus goedkoper. Ook gaat een onderhouden ketel vaak langer mee. Wat je zelf kunt doen aan de centrale verwarming is het ontluchten van de radiatoren. Lucht komt in de installatie door een te lage voordruk in het expansievat. Ontluchten is nodig om een maximaal rendement te behalen en het zorgt ervoor dat u geen tikkend geluid hoort. Is de druk in de cv-ketel minder dan 1.5 bar? Vul hem dan bij. De druk van uw cv-ketel moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn.

 

3. Energie besparen

Met de huidige energieprijzen loont het nog meer om uw woning te isoleren. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder je hoeft te stoken. Je kunt op verschillende manieren je woning isoleren, zoals het isoleren van het dak, het vullen van spouwmuren met isolatie, het plaatsen van voorzetwanden en het vervangen van beglazing. Ook simpele en goedkopere maatregelen kunnen helpen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en het plaatsen van tochtstrippen. Naast het isoleren kan je natuurlijk ook de verwarming minder hoog aanzetten en korter douchen. Ook deze maatregelen dragen bij aan een lagere energierekening.

 

4. Overige zaken

Wanneer het buiten gaat vriezen, is het zaak dat je jouw buitenkraantje(s) hebt laten leeglopen en dichtgedraaid. Als je dit niet doet, kan het water in de buitenkraan bevriezen, wat kan leiden tot schade. Heb je een open haard? Hoogstwaarschijnlijk wil je hier gebruik van maken in de koudere maanden. Zorg er wel voor dat de schoorsteen geveegd is om schoorsteenbranden te voorkomen.