De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer zet een streep door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.
Salderingsregeling
De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd. Bezitters van zonnepanelen kunnen daardoor de stroom die ze in de zomer opwekken wegstrepen tegen de duurdere stroom die ze in de winter afnemen van het net. Dat levert een lagere energierekening op, waardoor de aanschaf van de panelen sneller terugverdiend kan worden.
Argumenten voor en tegen afschaffing
Een meerderheid van de Eerste Kamer stemde tegen het wetsvoorstel van minister Jetten. Onder andere de twee grootste fracties in de Eerste Kamer, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling moet blijven. Een veel gehoord argument is dat zonnepanelen nu ook bereikbaar zijn voor mensen met een lager inkomen.
Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Minister Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder overheidssteun een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten. Mensen zonder panelen betalen hiervoor deels de rekening, aldus minister Jetten.
Impact op energiemarkt
Door de toename van het aantal zonnepanelen zijn er meer pieken en dalen in het aanbod van elektriciteit. Energiebedrijven moeten steeds meer geld uitgeven om het net in balans te houden en die kosten berekenen ze door aan al hun klanten. De energiesector was dan ook een groot voorstander van het afschaffen van de regeling. Deze bedrijven denken dat consumenten dan geprikkeld zouden worden om andere manieren te zoeken om de door hen opgewekte stroom te gebruiken, en dus minder zullen terug leveren aan het toch al overbelaste net.
Thuisbatterij
Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk uit uw investering halen en zo min mogelijk betalen aan de energiemaatschappij. Dat kan simpelweg door méér van uw eigen opgewekte stroom te gebruiken, want elke kilowattuur die u zelf opwekt en gebruikt, hoeft u niet te kopen. Een andere manier om meer van zelf opgewekte stroom te gebruiken is door een thuisbatterij waarin je de stroom opslaat. De verwachting is dat deze markt zich snel verder zal ontwikkelen, waardoor de capaciteit toeneemt en de prijs van een thuisbatterij daalt.